2010. október 28., csütörtök

Karfiol leves

Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
fél fej karfiol
2 szórás őrölt bors
3 szál sárgarépa
1 szem burgonya
1 szál petrezselyem gyökér
1 kiskanál őrölt fűszerpaprika
1 húsleves kocka vagy 2 liter húsleves


Elkészítés:
A zöldségeket megpucolom,megmosom és kis szeletekre vágom.A hagymát kicsi kockákra vágom és egy kevés olajban üvegesre pirítom,majd hozzáadom a fűszerpaprikát,elkeverem, és felöntöm 2 liter vízzel.
Ez után hozzáadom a zöldségeket és a leveskockát,a sót.A zöldségek puhulásáig főzöm(kb. 40 perc) és tejföllel tálalom.
Jó étvágyat!:)
Karfiol leves

2010. október 27., szerda

Májas batyu

Leveles tésztából sok mindent készítettem már,ilyent még nem,de az eredmény nagyon jól sikerült:).Valami hasonlót egyszer húsosból is fogok készíteni.

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (fagyasztott)
1 tojás

Töltelékhez:
1/2 kg csirke máj
1/2 paradicsom
1 nagy vöröshagyma
1 kiskanál majoranna
1/2 kiskanál kakukkfű
6 szem egész kömény
1 db babérlevél
1 kiskanál szárított petrezselyem vagy ennek megfelelő mennyiségű friss
1 nagy fokhagyma
5 szórás őrölt fekete bors

1 kiskanál delikát

Öntet:
Friss kapor
1 nagy tejföl

Elkészítés:
A leveles tésztát célszerű előző este áttenni a mélyhűtőből a rendesbe ,így amire kell kiolvad.A májról eltávolítom a hártyákat,megmosom és felszeletelem apró csíkokra.A paradicsomot felszeletelem.
A hagymát kicsi kockákra vágom és elkezdem pirítani egy kevés olajban.Ha üvegesre pirult hozzá adom a kis csíkokra szeletelt májat és 5 percig kevergetés mellett sütöm.Ezt követően a fokhagyma kivételével hozzá adom a fűszereket és a paradicsomot.További 10 percig sütöm(amíg megpirul kicsit) és ha leveszem a tűzről rányomom a fokhagymát és elkeverem.
A leveles tésztát kinyújtom és 12 egyenlő kockára vágom.1 batyuhoz 2 kocka kell majd vagy muffin sütő formába is csinálhatjátok akkor 1 is elég,de kisebbek lesznek.Egyszerre két kockát veszek magam elé,mindkettő szélét megkenem felvert tojással,majd tetszőleges mennyiségű májat halmozok bele az egyikbe,a másikat a májas tetejére fordítom tojással lefelé.Egy villával a széleit lenyomkodom és a tetejét két helyen megbököm ,hogy a gőz távozni tudjon majd.Megcsinálom ezt az összes tésztával és a végén a maradék tojással megkenem a tetejüket.
Előmelegített sütőbe 180 fokon kb. 30-40 percet sütöm míg aranybarna lesz a teteje.
Kapros tejfölös öntettel tálalom,aki nem szereti a kaprot annak javaslom a fokhagymás tejfölös öntetet.
Természetesen öntet nélkül is fogyasztható,én úgy egy kicsit száraznak találom.
Májas batyu (kocka)
Májas batyu (muffin forma)

2010. október 25., hétfő

Sárgaborsó főzelék

Ha van lehetőségetek főzzétek kuktába,mert igen időigényes ahogy a lencse is.
Hozzávalók:
250 g sárgaborsó(feles borsó)
1 kis hagyma
szalonna kockák
1 kiskanál fűszer paprika
delikát

babérlevél
majoranna
2 liter húsleves alaplé vagy leves kocka
habarás

Elkészítés:
A sárgaborsót előző este átmosom és beáztatom vízbe,így könnyebben megfő.
A hagymát és a szalonnát felszeletelem kis kockákra,majd kevés olajon megpirítom.Ha a hagyma már üveges hozzáadok őrölt fűszerpaprikát és felöntöm egy deci vízzel.Hozzá adom a sárgaborsót,húslevest ha van,ha nincs akkor egy leves kockát és 2 liter vizet,fűszereket.Forrástól számított 2 órán át főzöm fedő alatt,néha kevergetve ,mert ez is letapadós.Az elpárolgott vizet csak forró vízzel szabad pótolni,mert sosem fő meg.2 óra elteltével botmixerrel átturmixolom és főzöm még 5 percig.Tejfölös habarást adok hozzá és újra forralom 1 percig.
Tálalható fasírozottal,virslivel,főzőkolbásszal stb.
Feles borsó főzelék

2010. október 23., szombat

Rizsfelfújt - Rizskoch

Kicsit időigényes,de olcsó és finom édesség.Két embernek nem érdemes ezt az ételt elkészíteni,ezért a recept is 4-5 főre szól.
Hozzávalók:
250 g rizs
200 ml víz
1 liter tej
csipet só
150 g cukor
2 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint mazsola
5 tojás
2 púpozott kanál liszt
50 g vaj vagy margarin
A tepsi kikenéséhez margarin és morzsa vagy liszt

Elkészítés:
A rizst,1 vaníliás cukrot,egy csipet sót és a 200ml vizet beleöntöm egy jó nagy hőálló tálba és mikróba addig melegítem még be nem szívja (lehetőleg Jénaiba ha ez nem megoldható ,akkor inkább a gázon főzzd folyamatos kevergetés mellett).Ha felitta a vizet ,akkor öntök hozzá fél liter tejet és tovább főzöm.Ha ezt is beszívta ,a maradékot is hozzá adom és addig melegítem amíg kellően megpuhul.Végül alaposan belekeverem a citromhéját,1 vaníliás cukrot,cukrot,mazsolát,lisztet és egy órán át lefedve állni hagyom.Ha letelt az egy óra a tojásokat szétválasztom,a sárgáját felverem az 50 g vajjal majdnem teljesen homogénre, majd belekeverem a rizsbe.
Ezt követően a fehérjét is felverem és óvatosan beleforgatom a rizsbe.Kivajazott lisztezett tepsibe öntve,előmelegített 200 fokos sütőben kb.30 percig aranybarnára sütöm.
 Lekvárral,vanília sodóval,pudinggal,málna szörppel lehet tálalni.
Rizsfelfújt

2010. október 20., szerda

Zabpelyhes süti

Egyszerű,gyors,egészséges süti.
Hozzávalók:
5 dkg olvasztott margarin
1 tojás
2 dl tej
2 csapott evőkanál cukor vagy méz
2 evőkanál valamilyen tömény alkohol (rum,cherry,konyak, whisky)
250g zabpehely vagy valamilyen zabpelyhes,búza pelyhes műzli
4-6 kocka étcsokoládé
fél csomag sütőpor (tapasztalataim szerint elhagyható,mert nem igazán nőnek meg tőle)
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 marék diák csemege
fűszerek ízlés szerint (fahéj,szegfűszeg,szegfűbors,esetleg mézeskalács vagy bólé fűszerkeverék)

Elkészítés:
A csokit apróra vágom,a magvakat össze töröm és az összes hozzávalót a liszt kivételével összekeverem egy nagy tálba.10 percet pihentetem majd hozzá keverem a lisztet.
Sütőpapírral kibélelek egy tepsit és arra adagolok evőkanálnyi darabokat és kicsit ellaposítom őket.
170 fokon 10-15 percig sütöm.

Tipp:
  • diákcsemege helyett tetszés szerint például dió,mogyoró,kesudió,mandula,mazsola,aszalt gyümölcsök is jók
Zabpelyhes süti

Kék sajtos saláta

Mi minden héten egyszer eszünk friss salátát vacsorára, mindig más öntettel próbálom csinálni ,hogy ne legyen unalmas.Íme a mai salátánk:

Hozzávalók:
 Minden féle zöldség,én most fejes salátát,paradicsomot,paprikát,kígyó uborkát,sárgarépát használtam
10 dkg kék sajt
1 kis tejföl
csipet só
szórásnyi bors
2 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál friss citrom lé

Elkészítés:
A zöldségeket megmosom és felszeletelem tetszőleges formára és méretre. A sajtot a tejföllel,olíva olajjal,citrom lével,borssal és sóval eldolgozom,majd az egészet a zöldségekre öntöm.Aki szereti az olíva bogyót tehet azt is rá.

Tipp:
  •   Kefirrel is lehet csinálni,a tejföl kicsit tapadósabb ezért készítettem azzal.

Kék sajtos saláta

2010. október 19., kedd

Bolognai szósz

Sokáig azt hittem ,hogy bolognai mártást nehéz csinálni,sokáig tart elkészíteni,vagy biztos valami extra összetevő kell bele.Igazából minden a fűszerezésen múlik és szerintem legalább olyan jó ízt el lehet érni mint a porral.Nem akarom fényezni ezt a receptet ,annyival különbözik a portól ,hogy tudod mi van benne(nekem ez fontos),és kb 10 percel tovább tart ,mint beleönteni egy zacskó port ,amiben biztos több összetevő van mint ami rá van írva.Egyszer találtam neten egy főzős honlapot ahol videót készítettek arról ,hogyan kell PORBÓL bolognait készíteni.Kérdem én minek erről videó amikor rá van írva a zacskóra?:D Kicsit kiakadtam és ekkor kezdtem el receptet keresni.
Hozzávalók:
(500 g húshoz)
500 g sertés darált hús (comb vagy lapocka)
2 szál sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
4 paradicsom vagy ennek megfelelő mennyiségű sürítmény,konzerv paradicsom vagy paradicsom lé

delikát
4 szórás őrölt bors
1 kiskanál rozmaring
1 kiskanál kakukkfű
1 kiskanál majoranna
2 teáskanál oregáno
2 teáskanál bazsalikom
1 kissebb egész babérlevél
cukor(én 2 teáskanállal raktam)
oliva olaj (másik is jó)
fél deci vörösbor
worchester szósz (elhagyható)
1 teáskanás őrölt fűszer paprika

Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágom,a répát lereszelem és kevés olajon megdinsztelem őket.Ezt követően hozzá rakom a darált húst és befűszerezem(cukor kivételével),hozzá adom a szeletelt paradicsomot,a fűszer paprikát,a szeletelt fokhagymát,a vörösbort és fedő alatt 10 percig főzöm kevergetés mellett és a víz folyamatos pótlásával.Ha átfőtt a hús akkor worchester szósszal és cukorral "beállítom" az ízét.Erre azért van szükség ,mert a bolti paradicsomnak így télen nincs íze(most már nyáron sincs azt tapasztalom,és a vitaminok jelenlétéről is kétségeim vannak...), valószínűleg házi érett paradicsomnál ez nem szükség.

Tipp:
  • Friss fűszerek (bazsalikom,petrezselyem) hozzáadásával tálaláskor még jobban fel lehet dobni az ízét
  • Aki szereti a gombát vagy az oliva bogyót azt is lehet hozzá rakni főzés közben vagy az olivát a végén
  • A paradicsom héját le szoktam húzni úgy ,hogy megmosom őket,vágok rajtuk két X-et és bedobom a tészta főző vizébe amikor forr 1-2 percre.Ha kiveszed szinte levetkőznek maguktól és fel lehet szeletelni
  • A maradék szószt le szoktam fagyasztani,egy nehéz nap után csak kiolvasztom és tésztát főzök mellé vagy jó lesz majd a lasagne-ba.
Bolognai spagetti

2010. október 18., hétfő

Tárkonyos tejszínes csirkeragu leves

Ez egy nagyon ízletes,magyaros,laktató leves. Általában ha ilyent készítek nincs szükség második fogásra ,mert mindenki szed belőle két adagot és elég laktató is.
Hozzávalók:
2-3 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
Friss petrezselyem levél
1 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
csirke mell filé kockázva vagy
csirkeaprólék (Én két szárnyból,farhátból,nyakból,esetleg egy combból szoktam)
delikát

főzőtejszín
tárkony
bors
majoranna
babérlevél
lehet még bele tenni gombát és cukorborsót is

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítom,a répákat és a petrezselyem gyökeret tetszés szerinti méretre vágom(Én olyan 2 centisekre szoktam). A húst felrakom főni sós-delikátos vízbe. Ha felforrt kb. 5 percig barna hab fog távozni a húsból,ezt egy szűrővel le kell szedni.A habolást követően tegyük takarék lángra,úgy hogy éppen csak mozogjon. A hagymát és a fokhagymát egészben beleteszem majd a zöldségeket, sózom, delikátozom. Ilyenkor adok hozzá leves kockát,borsot,majorannát,babérlevelet és tárkonyt.A hús puhulásáig kell főzni a levest ami a csirke korától függ(Bolti csirkénél én egy órát szoktam). Csak csirkemell esetében a zöldségeket teszem fel főni elöbb,majd az utolsó 20-30 percben adom hozzá a csirkemellet. Ha elkészült lassan beleöntöm a tejszínt és esetleg egy kis vizet még ha nagyon elfőtte a levét ,valamint egy kevés tárkonyt.Újra forrás után kész is.Citromlével,tárkonyecettel lehet tálalni.
Tárkonyos csirkeragu leves

2010. október 17., vasárnap

Pácolt Fokhagyma

Ennek a "savanyúságnak" a története ,hogy egyik nyáron az egy hipermarketben vásároltunk pácolt fokhagymát amit aztán pörköltekhez, sült húshoz el is fogyasztottunk.Mindenkinek nagyon ízlett, de aztán nem kaptunk újra ,néztük több helyen is de sehol sem találtunk.Így aztán az ízéből kikövetkeztetve, összedobtunk egy próba adagot különböző fűszereket hozzáadva.Hetente nézegettük ,hogy végre mikor lesz jó,és kb. 3 hét elteltével be is érett.Annyira nagy sikere volt ,hogy egy étkezés alatt meg is ettük az egész üveggel.
Múlt héten megint vettünk 4 fej fokhagymát,és tudom ,hogy nem fogy el addigra amire megrothadna ezért bepácoltam.
Hozzávalók:
200g-os üveghez
2 nagy fej fokhagyma
2 evőkanál oliva olaj(elhagyható)
1 evőkanál fehérbor ecet
1 evőkanál 10%-os ecet
1 kiskanál só
1 kiskanál cukor
1 kiskanál majoranna
1 csipet bors
1 kiskanál oregáno
1 kiskanál kakukkfű
1 kiskanál bazsalikom
1 evőkanál víz

Elkészítés:
A fokhagymákat megpucolom,a nagyobbakat félbe vágom vagy negyedbe,a lényeg ,hogy egyforma méretűek legyenek. A hozzávalókat az üvegbe teszem,rácsavarom a kupakot és alaposan összerázom,majd belerakom a fokhagymákat és felöntöm annyi étolajjal ,hogy ellepje.A hűtőbe vagy kamrába rakva 3 hét elteltével fogyasztható.Húsok mellé ajánlom,akár más fűszerekkel is elkészíthető,lényeg ,hogy só,ecet és olaj legyen benne.A fokhagyma köztudottan nagyon egészséges,aki kevésbé szereti az ízét annak is ajánlom ,hogy próbálja ki,mert nincs az a mellbevágó fokhagyma íze.:)

Tipp:
  • fehér- vagy vörösbort is lehet hozzá adni 1-2 evőkanállal

Pácolt Fokhagyma




Lencse főzelék

A lencsét előtte este célszerű beáztatni vízbe, így gyorsabban megfő. Reggelre kétszeresére dagad úgyhogy jó nagy edénybe kell tenni.

Hozzávalók:

250g lencse (szárazon ennyi a súlya)
2 evőkanál cukor
2 evőkanál ecet
ha van, maradék szalonna bőrke, füstölt hús darabok, vagy szalonna
1 kis hagyma
1 szál sárgarépa
delikát

1 közepes babér levél
kis kanál őrölt piros paprika
habarás

Elkészítés:

Megpucolom a répát és 4-5 darabba vágom, a hagymát is megtisztítom és felaprítom.
A kockázott hagymát egy kevés olajban üvegesre pirítom, hozzáadom a bőrkét, szalonnát vagy füstölt húst és egy kicsit még hagyom egybe sülni. 1 kiskanál pirospaprika hozzáadása után felöntöm kb. 2 liter vízzel, hozzá rakom a lencsét, a cukrot, ecetet, sózom, esetleg húsleves kockát is lehet hozzá adni és babérlevelet. Időnként megkeverem, mert a lencse hajlamos letapadni az edény aljára.
A cukrot lehet külön karamellizálni  egy edényben és úgy hozzá önteni. Én egyszer próbáltam és szerintem ugyan olyan íze van, mint ha csak hozzá rakom anélkül. Első forrástól számított egy-két órán át főzzöm, majd ha megfőttek a lencsék behabarom tejfölösen. Feltétként virslit, fasírozottat vagy főzőkolbászt kínálok mellé.

Lencse főzelék




Tejfölös Habarás

Ez a legegyszerűbb művelet,gyakorlat teszi a mestert.Arra kell figyelni ,hogy amikor kikeverjük ne legyen csomós.
Nagyjából két-három liter "főzelék" behabarásához elég.
Hozzávalók:
2-3 púpos evőkanál finomliszt
1 nagy tejföl

Elkészítése:
A lisztet és a tejfölt kikeverem csomómentesre ,majd -a tűzről lehúzott- léből hozzárakok egy merőkanálnyit és tovább keverem habverővel.Addig adagolom hozzá a levet merőkanalanként kikeverve amíg elég folyós,langyos és csomómentes lesz.Ezt követően a habarást fokozatos kevergetés mellett a léhez öntöm.Újra forrástól számított 1-2 percig főzöm.Ha nem csináljuk meg ezt az úgynevezett hőkiegyenlítést akkor a habarásunk felúszik a lé tetejére csomókba.
Minél kevesebb lisztet rakunk annál folyósabb lesz az étel.Krémlevesek készítésénél 1 kanál liszttel szoktam habarni.
Tejfölös Habarás

2010. október 16., szombat

Krumplipüré

Az egyik kedvenc köretem a krumplipüré.Gyorsan megvan,egyszerű és nem kell sok hozzávaló,a krumpli meg egy olyan dolog ami általában mindig van otthon.Sokan tesznek bele bors helyett egy kevés szerecsendiót, de én nem rajongok annyira érte ezért csak egy kis borsot rakok.Pár alkalommal kipróbáltam a poros burgonyapüréket de hát közük nincs egymáshoz...

Hozzávalók:
5 szem közepes burgonya
tej
vaj vagy margarin

bors

Elkészítés:
A krumplit megpucolom és apró kockákra vágom.Egy lábosba másfélszer annyi vizet engedek mint amennyi krumpli van.Hozzáadok sót és addig főzöm amíg összenyomható lesz a lábos szélén.
Miután leszűrtem adok hozzá egy jó nagy kanál vajat vagy margarint,késhegynyi borsot és elkezdem keverni habverővel vagy krumpli nyomóval,esetleg robotgéppel.Ha sikerült már valamennyire összetörni a krumplit (robotgéppel ez elég gyorsan megy) (: akkor adok hozzá úgy 1 dl tejet és tovább keverem.Addig kell adagolni a tejet amíg habos állagú lesz ,de nem folyik el.
Burgonyapüré

Máglyarakás

Azt nem lehet mondani, hogy gyorsan elkészül, de megéri a ráfordított időt.Általában nem marad belőle másnapra.:) Nem csak desszertként,főételként is szoktuk fogyasztani.
4-5 személyre

Hozzávalók:
3-4 szem alma(lehetőleg savanyú fajta)
1 kávéskanál őrölt fahéj
3 csomag vaníliás cukor
5 tojás
3-4 evőkanál porcukor
1/2 liter tej
barack lekvár
margarin
 1 kanál citromlé

Elkészítés:
Az almát meghámozom, lereszelem, majd 1 kiskanál fahéjat és 2 csomag vaníliás cukrot adok hozzá, hagyom állni ,hogy jól összeérjen.A kifliket felszeletelem, tojásokat szétválasztom, a sárgájához hozzáadok 1 vaníliás cukrot és 2-3 evőkanás porcukrot, majd fehéredésig kikeverem.Ha kivilágosodott és habos jellegű lett akkor elkezdem keverés közben hozzáadni a tejet és egy evőkanál barack lekvárt.Ez után hozzáadom a tejes szószt a kiflikarikákhoz és néha megkeverem,hogy az összes kifli magába szívja.
Margarinnal kikenek egy tepsit és egy kevés zsemlemorzsával megszórom,majd erre jöhetnek a kiflik.
Az almát a kiflik tetejére halmozom, nem baj ha nagyon leveses lesz.Ezt az egyveleget berakom az előmelegített 180 fokos sütőbe és 30-40 percig sütöm.
Ha letelt az idő a tojásfehérjét felverem habnak,majd bele adok egy kanál citromlevet és további 2 percig verem.Ez után hozzáadok még 1 kanál porcukrot és egy kanál barack lekvárt és tovább verem még 2 percig.
Kiveszem a készre sült almás kifliket és óvatosan a tetejére simogatom a habot. Díszítésként egy villával csíkokat,pöttyöket vagy rácsot formázok rá és vissza teszem a sütőbe annyi időre míg a teteje barnára pirul(5-10 perc kb.).
Ha elkészült várjunk vele kb. 20 percet felvágás előtt mert frissen szétesik.


Máglyarakás

2010. október 15., péntek

Töltött padlizsán

Ezt az ételt ritkábban csináljuk, de nem azért mert nem szeretjük hanem, mert ez ritkán jut eszünkbe.

Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
kb. 400g darálthús
majoranna
olaj

bors
delikát
rizs(elhagyható)
tejföl
sajt
fél citrom leve

Elkészítés:
A padlizsánokat félbe vágom és egy kanállal kiszedem a belsejüket úgy ,hogy kb. 1 cm-es "hús" megmaradjon.Ez után a belét egy tálba felkockázom és enyhén lesózom,borsozom és egy negyed citrom levével összeforgatom.A megmaradt padlizsánok külsejét egy ecsettel megkenem olíva olajjal (napraforgó is jó) a belsejét megszórom enyhén delikáttal és beléjük facsarom a maradék citrom levét,majd 5 perc elteltével  berakom 180 fokos előmelegített sütőbe 15 percre egy tepsibe.Közben felkockázom a vöröshagymát és a fokhagymát és egy lábosba olaj hozzáadásával üvegesre pirítom.Ha kész hozzáadom a darálthúst,sót,borsot,majorannát,és folyamatosan kevergetem.Miután a hús átfőtt hozzáadom a padlizsán kockákat,majd fedő alatt addig párolom amíg meg nem fő.Ha kész van lehet hozzá főtt rizst adni,de nem muszáj.A tölteléket betöltöm a padlizsánokba,tejfölt teszek a tetejére és sajtot reszelünk rá a végén.Előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 percig sütöm.
Töltött Padlizsán


Zúza Pörkölt

Én kevésbé,de a párom nagyon szereti a zúza pörköltet így megszoktam csinálni a kedvéért,és természetesen én is eszek belőle.

Hozzávalók:
500g zúza
2 nagy fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só esetleg egy kis delikát
bors
pirospaprika
babérlevél
0,5-1 dl vörösbor(elhagyható)
olaj vagy zsír

Elkészítése:
A hagymákat és a fokhagymát felaprítom kis kockákra,felrakom egy kis olajjal vagy zsírral pirulni amíg üveges nem lesz.Ezt követően hozzáadok a 3-4 kiskanál pirospaprikát ,elkeverem, hogy az olaj feloldja és kevés vizet valamint a felkockázott zúzát hozzá öntöm.Ízlés szerint fűszerezem sóval,borssal,babérlevéllel,vörösborral,delikáttal.
Forrástól számított 1,5-2 órán át főzöm(fedő alatt szoktam ennyi ideig),majd tálalhatjuk rizzsel, petrezselymes burgonyával,tésztával,nokedlivel.
A párom egyedi módon krumplipürével szereti ezért nem sok levet szoktam hagyni a pörköltnek.
Zúza pörkölt