2010. december 29., szerda

Juhtúrós-krumplis pite

Ezt a receptet kaptam, és egyébként egy újságból származik. Karácsonykor ettem ilyet és isteni volt. Szilveszterre fogok készíteni(a recept is szilveszterre javasolja) ,mert jól szívja az alkoholt állítólag. :)

Hozzávalók:

Tésztához:
300 g finomliszt
200 g rétesliszt
25 g élesztő
1 ek. só
1/2 ek. cukor
6 ek. oliva
1 kk. tejföl
3,5 dl víz


Töltelékhez:
800 g krumpli

őrölt fehér bors
400 g vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 ek. olaj
200g juhtúró
5dl tejföl
szerecsendió
2 tojás
200 g Gouda sajt
16-18 szelet bacon szalonna a tetejére
kis csokor petrezselyem (a recept szerint a tetejére kell, Én a krumpli közé raktam)

Elkészítés:
A tésztához valókat berakom a kenyérsütőbe (nem kell felfuttatni az élesztőt,csak belemorzsolni) és dagasztó programon hagyom készülni :).
A krumplikat héjastól megfőzöm kevés só hozzáadásával, a hagymákat,fokhagymákat  szeletekre vágom és kevés olajon  jól megdinsztelem.A hagymák és a krumpli esetében meg kell várni amég kihül.

  • A krumplit szerecsendióval,sóval,hagymával összetöröm durvára.
  • A túrót,tejfölt,tojásokat,szintén összedolgozom

A tésztát kelesztés után kinyújtom jó nagyra.Én a sütő tepsiébe sütöttem, mert ezeknek a kockáknak ilyen laposnak kell lenni.A tésztát a tepsi szélére kell hajtani ,hogy sütés közben ne szökjön ki a fincsi lé.
A tészta után következik a krumplis majd a túrós réteg.A tetejét megszórom gouda sajttal, és baconöket fektetek rá.
40-50 perc alatt 180 fokon készre sütöm,majd kihülés után felszelem
Juhtúrós-Krumplis pite

2010. december 28., kedd

Zöldségtorta

Ideális hidegtálakhoz,de máskorra is isteni köretként.
Önmagában is fogyasztható.

Hozzávalók:

500 g tetszőleges zöldség (minél többféle annál jobb szerintem, de egyféléből is készülhet)
100 g gépsonka
150 g reszelt trapista sajt
3 db tojás
50 g liszt
5 dl tej
50 g vaj
20 g zsemlemorzsa

bors
vegeta

Elkészítés:
A zöldségeket sós-vegetás vízben megfőzzük.
A tejet felrakom melegedni egy edénybe, a vajat és a lisztet egy másik nagyobb lábosba összemelegítem. Ha a tej majdnem forr hozzáöntöm a vajas liszthez és kicsit összefőzöm 2-5 perc.
Kihűtöm a tejet ,majd hozzákeverek 3 tojássárgáját ,kockázott sonkát,sajtot és a leszűrt zöldségeket. A tojásfehérjéket habbá verem egy csipet sóval és sütés elött ezt is a zöldséges elegyhez keverem.
Egy tepsit vagy sütőformát (ha már torta) kivajazok és megszórom zsemlemorzsával, beleöntöm a zöldségtortát. A tetejére lehet még egy kis sajtot reszelni. 20-40 perc alatt 180  fokon készre sütöm.

2010. december 27., hétfő

Rántott párizsi

Úgy gondoltam megérdemel egy helyet a blogomban. Nem sokszor esszük ,de néha azért előkerül.Amég kollégista voltam töbször ettük és többen is :). Nagy előnye ,hogy olcsó és gyors. Most krumplipürével és tartármártással készült. Ehhez az ételhez mi rúd párizsit szoktunk venni vagy megkérem a húspultost ,hogy vastagabb szeleteket vágjon.

Hozzávalók:
250g párizsi

finomliszt
1 tojás + bele 1 evőkanál tejföl,só,bors
panírmorzsa

Elkészítés:
A tojást kikeverem tejföllel és fűszerekkel. Ha kicsit pikánsabb ízt akarunk akkor akár kakukkfüvet vagy más fűszert is keverhetünk bele. A párizsiket vastagabb szeletekre vágom beleforgatom lisztbe,tojásba, zsemlemorzsába és forró olajba kisütöm kb. 5 perc alatt mindkét oldalát. Egy papírtörlőre szedem és tálalható is.
Rántott párizsi

Kelkáposzta főzelék

Szoktam hozzá 2-3 szem krumplit tenni,mert Én így tanultam. Szerintem krumpli nélkül is finom annak aki szereti. Szokás szerint ezt is habarom mint minden főzeléket.

Hozzávalók:
500g (1 kis fej) kelkáposzta
2 közepes szem krumpli

bors
babérlevél

húsleveskocka vagy alaplé
1 kis fej vöröshagyma
olaj
őrölt pirospaprika
habarás

Elkészítés:
A kelkáposzta külső leveleit leszedem amég kell és felszeletelem csíkokra az egészet,kivéve a torzsát.
A krumplit is megpucolom, kicsi kockákra vágom, a hagymát felaprítom.Kevés olajban üvegesre dinsztelem a hagymát és egy kis pirospaprikát szórok hozzá,felengedem egy kevés vízzel.Beleteszem a többi hozzávalót és felengedem annyi vízzel ,hogy épp ellepje.40-50 perc alatt készre fő,majd tejfölös habarással behabarom a szokott módon.Virslivel,fasírtal stb. tálalom.
Kelkáposzta főzelék

2010. december 23., csütörtök

Bejgli

Karácsonyra jó bejgli receptet kerestem és ideális mennyiséget.Nálunk csak 1-2 szeletet eszik mindenki a bejgliből így nem akartam 6-8 rudat ide sütni ,mert csak a kukában végzi.Ebből a receptből 4 rúd lesz,ahogy néztem ez is kicsit sok szerintem, de inkább majd karácsony után nyilatkozom erről :).

Hozzávalók:

Tésztához: (4 db 30 dkg-s tészta lesz belőle)
300 g finomliszt
300 g rétesliszt
1 kk só
20 dkg sütőmargarin
2 dl tej
8-10 dkg cukor
20 g élesztő

2 tojás sárgája1 evőkanál vaj vagy zsír
+ 1 tojás a kenéshez

Töltelékekhez:
Úgy ideális ha egyforma mennyiségű a tészta és a töltelék!Tehát egy 30 dkg-s tésztához 30 dkg töltelék kell.A töltelék elkészítése ugyan az csak a mákban és a dióban különbözik.2 diósom és 2 mákosom lett.
Ennyi tésztához Én így csináltam:

45 dkg darált dió és 45 dkg darált mák (természetesen külön edényekbe)
15-15 dkg zsemlemorzsa

6 dl tej
20 dkg cukor
1 citrom héja reszelve

Elkészítés:
A 2dl tejhez hozzáöntöm a cukrot,kicsit feloldom benne,meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom. A sütőmargarint kockákra vágom, meglangyosítom mikróba és berakom a kenyérsütő üstjébe a többi hozzávalóval dagasztás programra.Ha vége a dagasztásnak ,most nem kelesztem meg az üstbe hanem kiveszem,4 egyenlő részre osztom,letakarom és 20 percet pihentetem.

Közben összeállítom a töltelékeket.A dióhoz és a mákhoz is hozzáadok 15-15 dkg morzsát.A tejet felrakom egy lábosba a cukorral és felforralom,a citromhéjat is bele lehet reszelni.Ha felforrt felét a mákhoz,felét pedig a dióhoz öntöm és jól elkeverem.Melegen nem szabad betölteni, meg kell várni amíg kihűl.

A tésztákat kinyújtom téglalap alakúra és beletöltöm a töltelékeket ha kihűltek.Feltekerem őket és egy tálcára rakom,megkenem egy tojás sárgájával,majd 2 óra elteltével egy fehérjével is. Sütés előtt végig kell böködni őket egy hurkapálcával vagy húsvillával ,hogy ne repedjenek ki. Egy éjszakát a hűtőben pihennek (kamra vagy hasonló jobb lenne ,de nekem olyan nincs:( ) ,másnap reggel 180 fokon légkeveréssel 20-40 perc alatt megsütöm őket.
Bejgli

2010. december 22., szerda

Mézeskalács

Dísznek készültek a fára a mézeskalácsok. Legalábbis az elején így volt,aztán annyi lett ,hogy egy dobozba is raktam el minta nélkül,az majd szépen elkopik. Karácsonyi ajándék mellé is fogok adni a szeretteimnek.

Hozzávalók:
350 g liszt (csak finom lisztből is lehet, én 150g réteslisztből és 200g finomlisztből csináltam)
100 g porcukor
100 g méz
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt szegfűszeg
2 kk. keserű kakaópor
50 g olvasztott vaj
1 tojás meg 1 sárgája még
(ha csak enni lesz akkor 1 kk. szódabikarbóna)
reszelt citromhéj

Díszítéshez a tetejére:
1 tojásfehérje (ami megmaradt)
100 g porcukor
1/2 citrom leve
1-2 teáskanál finom liszt

Elkészítés:
Én a hozzávalókat beleszórtam a kenyérsütőbe dagasztani, de nem volt jó ötlet mert alig bírtam kirobbantani másnap(nem javasolnám). Este csináltam és abba a problémába ütköztem még ,hogy nem volt itthon őrölt szegfűszeg csak egész, ezért vettem 4-5 szem szegfűszeget,és akkor már 3 szem szegfűborsot is és nagyon kevés vízbe beraktam a mikróba megforralni kicsit. Az ízek kijöttek és a lét beleöntöttem a tésztába, több lisztet kellett e-miatt használnom.
Szóval :) a hozzávalókat egy nagy tálba összekeverem kézzel,alaposan átdolgozom. Berakom a hűtőbe pihenni, reggelig vagy ameddig szükséges (azért 3 napon belül használd fel). Ha pihent kiveszem és átgyúrom újra, ha kell teszek hozzá még egy kevés lisztet. Majd ki lehet nyújtani 2-3 mm vastagságúra és lehet is szaggatni. Ha fára lesz célszerű kicsi lyukat csinálni késsel, kötőtűvel stb. a cérnának vagy drótnak még a sütés elött.
A nyújtófámat kicsit becsomagoltam folpackba így jobb volt.
Sütőpapírra rakom a kalácsokat és 180 fokos előmelegített sütőbe légkeveréssel 10 perc alatt kész.
Egy újságpapírra szedtem ki őket az asztalra amíg kihűltek,addig elkészítettem a "tintámat" :).

A tojásfehérjét felvertem majd lassan hozzáadagoltam  a porcukrot és a citromlevet. Jó sokáig kell verni és a végén hozzáadni a lisztet,azzal is még egy kicsit.Egy zacskóba mertem a "tintát" és a zacsi sarkát nagyon picit megvágtam,ebből lett a habzsákom. Legalább nem kell mosogatni, viszont a végére elég ragadós lettem, mert nem voltam valami ügyes,ez a mintákon is látszik :D.
Csak akkor lehet díszíteni ha már hidegek.
Díszítés után 1-2 órával keményedig az íróka.

Puhítás:
Amikor a kalácsok elkészülnek gyilkos kemények,én így is szeretem.Aki nem szereti kemények annak itt egy tipp:
Rakd a kalácsokat egy fém vagy műanyag dobozba és a tetejére,oldalához tegyél pár szelet almát és citromot,majd zárd le.Ettől 2-3 nap alatt megpuhul és illatos lesz. Reggel-este kicsit átforgattam, így a második napon már jó volt az összes.
A díszítés viszont a puhítás során lejöhet,ezért rajzolatlanokat puhítottam csak.

Mézes fára

Mézes enni

2010. december 20., hétfő

Aranygaluska

Mi ezt fő ételként szoktuk enni.
Hozzávalók:

200 g finom liszt
200 g rétes liszt
40 g vaj vagy sütőmargarin
3 ek. cukor
20 g élesztő
2 dl tej
4-5 ek. darált dió + 1 ek. porcukor a hintéshez
1 vaníliás cukor
+ 10g vaj kenéshez vagy sütőmargarin

Elkészítés:
A tejbe 1 ek. cukrot rakok és meglangyosítom, majd hozzá adom az élesztőt, hagyom futni kicsit. A vajat megolvasztom. A hozzávalókat berakom a kenyérsütőbe dagasztó-kelesztő programra, és hagyom dolgozni a gépet. A tésztát a gép 1 órán át keleszti , ha végzett kiveszem a tésztát és átgyúrom még egyszer.Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, kicsi gombócokat formázok a tésztából és nem túl szorosan egymás mellé helyezem őket. Olvasztok még 10 g vajat és megkenem a gombócokat alaposan, majd megszórom a cukros dióval és mehet be a sütőbe. 190 fokon légkeveréssel kb. 20-30 perc alatt készre sül.
Vanília sodó receptet itt találtok.
Aranygaluska

2010. december 19., vasárnap

Lepcsánka-Tócsni-Röszti

Elég sokféle neve van ennek az ételnek és sokféle elkészítési módja.
Mi legtöbbször tejfölös bableveshez vagy csak tejföllel, esetleg fokhagymás tejföllel esszük.
Köretként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
2-3 szem közepes méretű krumpli
2-4 ek. liszt
kevés só
1 kk. delikát
bors
kevés víz kefír

Elkészítése:
A krumplit meghámozom, lereszelem,fűszerezem és 5 percig állni hagyom.
Hozzá öntök fél deci vizet és teszek hozzá lisztet, annyit hogy közepes állagú legyen.Egy teflon serpenyőbe olajat hevítek és evőkanállal bele "szaggatom" a lepcsánkákat. Közepes lángon aranybarnára sütöm őket.
Lepcsánka

2010. december 18., szombat

Cukorborsó főzelék

Hozzávalók:
250g cukorborsó

húsleves kocka
delikát
babérlevél
1-2 ek. cukor
habarás
1 közepes hagyma
1 kk. őrölt fűszerpaprika
habarás

Elkészítés:
A hagymát megpucolom, apró kockákra vágom,megdinsztelem olajon.Ha a hagyma üveges hozzáadok 1 kk. paprikát, felöntöm egy kevés vízzel és hozzáadom a borsót.Annyi vizet öntök még ,hogy rendesen ellepje a borsót,majd belerakom a fűszereket és a húsleves kockát.
30-40 perc alatt készre fő,ekkor behabarom és virslivel,fasírozottal stb. tálalom.
Cukorborsó főzelék

Vanília sodó

Nem bonyolult feladat,a legjobb benne ,hogy te döntöd el milyen sűrűségűt csinálsz. Nekem elsőre sikerült olyant csinálnom amilyent szerettem volna. Arra kell vigyázni ,hogy ha elzárod alatta a gázt még egy kicsit sűrűsödik. Ehhez mérten kell időzíteni. Akár házi puding is készülhet belőle.

Hozzávalók:
0,5 liter tejhez
4 tojás sárgája
1 ek. liszt
2-3 ek. cukor
1 ek. vanília aroma
habtejszínt is lehet hozzáönteni ,én ezt most kihagytam belőle,így is finom lett.kb. 2 dl-t a 4 sárgája elbír még.

Elkészítése:
A tojás sárgákat a cukorral habosra keverem, hozzá adom az 1 kanál lisztet és a vaníliát folyamatos kevergetés mellett.Felöntöm tejjel,ezt is jól elkeverem. Felrakom a tűzre és egy habverővel folyamatosan keverem amíg el nem éri a kívánt állagot. Aranygaluskához, gyümölcsökhöz vagy csak magában ideális.
Vanília Sodó

2010. december 17., péntek

Paradicsom saláta

 Az egyik kedvenc salátám, ezt magába nem szoktuk enni csak valami mellé pl. húsok.Imádom, de csak ha házi-kerti paradicsomból van. Néha dobok hozzá pár szelet paprikát is.

Hozzávalók:
2 szem paradicsom
fél szem hagyma
bors

1-2 ek. ecet
1-2 kk.cukor
1 ek. oliva olaj

Elkészítés:
A paradicsomokat megmosom, cikkekre vagy karikákra vágom, megsózom kicsit.A hagymát megpucolom és felkockázom.Hozzáadom az ecetet,cukrot,borsot,oliva olajat és jól összeforgatom.
Tálalás előtt célszerű hűtőbe rakni egy fél órára ,hogy összeérjen.
Paradicsom saláta

2010. december 16., csütörtök

Makrélás-Ruccolás szendvicsek

Vettünk makrélát olajos lében és még volt egy kevés ruccolánk, amit tegnap vettünk.Gondoltam kreatív leszek és megpróbálom a kettőt együtt hátha jó lesz.Nagyon finom lett szerintem, illenek egymáshoz.
Hozzávalók:
friss kifli
vaj (nem margarin)
citromlé
ruccola
füstölt makréla, vagy makréla olajos lében

Elkészítés:
A kifliket megvajazom,rányomkodom a makréla szeleteket úgy, hogy kicsit össze törjenek és meglocsolom őket friss citrom levével.Megmosom a ruccolát és a tetejére teszek belőle, én jó sokat tettem, alig látszik a képen a hal :).
Ruccolás szendvicsek

2010. december 3., péntek

Krumplis tészta

Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 szem burgonya
2-3 kk őrölt pirospaprika

bors
kevés majoranna
2-3 kk deikát
nagykocka tészta

Elkészítés:
A krumplikat meghámozom és apró kockára vágom.A hagymákat apróra vágom és kevés olajon megdinsztelem,majd őrölt paprikát adok hozzá,elkeverem és felöntöm egy kevés vízzel.Hozzáadom a krumplit és még annyi vizet öntök hozzá ,hogy a krumplit ne lepje el teljesen.Fűszerezem és addig főzöm amíg a krumplik elkezdenek szétfőni.Egy krumplinyomóval kicsit összetöröm őket és a kifőtt nagykocka tésztát hozzákeverem.Uborkasalátával,savanyúval esszük.
Krumplis tészta

2010. december 2., csütörtök

Fokhagymakrém leves

Hozzávalók:
1/2 fej vöröshagyma
1-2 fej fokhagyma (20 gerezd változó méretben) ,lehet kevesebből is, nekem így ízlett :)
szerecsen dió
csapott evőkanál liszt
bors
1-2 húsleves kocka
2dl  tejszín
1 ek kefír (elhagyható)
1 ek vaj vagy margarin

Elkészítés:
A vöröshagymát nagyon apróra szelem,a fokhagymákat nyomóval belepréselem a lábosba a vöröshagyma mellé és 1 ek vajjal megdinsztelem őket alaposan. Ha megdinsztelődött hozzárakok 1 kanál lisztet ,elkeverem és felöntöm vízzel.Fűszerezem,bele rakok egy húsleves kockát és 20 percig főzöm.Ha kész hozzáfolyatom a tejszínt és forrástól számított 2 percig még főzöm.Levesgyöngyel és füstölt sajttal esszük.
Fokhagymakrém leves