2011. december 13., kedd

Sült Pisztráng

A pisztráng nagyon ízletes hal, és nagyon kevés szálka van benne. Nincs olyan erős hal íze mint a pontynak, de mégsem egy cápaharcsa kategória. Pont jól el van találva. Hozzájutni nem egyszerű, mi is csak a Kaposváron elérhető egyetlen halboltban kaptunk. Meglepő, hogy egész elérhető áron kínálják. A párom készítette el, nagyon jól sikerült.

Hozzávalók(4 személyre):
4 Pisztráng

bors
őrölt pirospaprika
friss rozmaring
0,5-1dl fehérbor
kevés szalonna
vaj vagy olíva olaj

Elkészítés:
A halakat megmosom kívül-belül, papírtörlőn lecsepegtetem. A sóval, vajjal és a fűszerekkel bedörzsölöm (kívül-belül) és 1-2 órára berakom a hűtőbe, hogy jól átjárják az ízek. Sütés előtt a halak hasába szalonnakockákat pakolok majd, kivajazott hőálló tálba helyezem őket és aláöntöm a fehérbort.
20 percig 180 °C-on alufóliával letakarva sütöm, majd leveszem a fóliát és további 20 percig légkeveréssel sütöm, 1szer óvatosan meglehet fordítani. Krumpli salátával ettük.

Sült Pisztráng


2011. december 11., vasárnap

Rozmaringos cukkini

Nagyon finom, egészséges köret, vagy magában is lehet fogyasztani.

Hozzávalók:
2-3 cukkini
1 tojás sárgája
1 kis tejföl

bors
friss rozmaring
tetszés szerint reszelt sajt

Elkészítés:
 A cukkinit felszeletelem és jól lesózom. Kis idő múlva leöntöm a kieresztett levet és ki is nyomkodom kicsit, majd borsozom. A tejfölt összekeverem a tojás sárgájával és hozzászeletelek egy kevés rozmaringot, kicsit megsózom. A cukkinit összeforgatom a tejfölös szósszal, majd egy kivajazott hőálló tálba halmozom és előmelegített sütőben 40 percig 180 C°-on sütöm. Tetszés szerint a sütés végén sajtot reszelek a tetejére és rápirítom.

Rozmaringos cukkini
Tipp:
  • Rozmaring helyett kakukkfűvel is isteni.