2013. március 30., szombat

Veled

csak a Geiger-Müller
kattogott a szívemben
mikor rám sugároztál
olyan maradandón
még az évek sem felezték
soha sem volt kérdés
hogy maradjak vagy menjek
mert a porzópárom vagy
hogy fodros szirmú szavakat nyíljak
és verseket teremjek

***

végigfolytak az arcunkon
a borús napok
az évek
hangtalanul repültek ki
a kitárt ablakon
még itt vagyunk
de hol van az a régi te
és hol van az a régi én?
csuklónkon vékony fonál
amit régen kötöttünk
és ez a lerongyolt
rózsaszín függöny
ami még mindig
itt lóg közöttünk

2013. március 15., péntek

Túrógombóc levesbe

Tárkonyos ragu levesbe készültek a gombócok, jól feldobta az ízeket. Az ötlet egy kedves rokonunktól született ahol már ettünk hasonlót, viszont a receptet nem tudtuk, így összedobtam magam tegnap este.

Túrógombóc levesbe

2013. március 14., csütörtök

Avokádós pirítós

Vendégségben már ettünk avokádó krémet, de itthon még sosem csináltam, így hát vettünk egy puha avokádót, hogy majd krém készül belőle. A krém készítés végül elmaradt időhiány és egyéb okok miatt, de javasolták, hogy pirítósra kenve az avokádó belsejét sózva-borsozva is nagyon finom. Így tettünk hát és nem bántuk meg.
Avokádós pirítós

2013. március 13., szerda

Logó

Kedves követőim! 
Játékot hirdettem a facebookon, mert egy kis segítségre van szükségem. :) Készítettem 3 logó tervet, de sajnos nem tudok dönteni melyik legyen a blogom logója, mert mindegyik nagyon tetszik, ebben szeretném a segítségeteket kérni... A kérésem, hogy lájkoljátok azt, amelyik nektek a legjobban tetszik.
 
A lájkolók közt szintén az albumban található fülbevalót sorsolom ki hálám jeléül. 
Határidő: március 15. 12:00 
 
Kérlek titeket, hogy a három logó közül csak 1et lájkoljatok, valamint aki még nem tette meg lájkolja az oldalam is, hogy könnyebben felvegyük egymással a kapcsolatot! :)
 
Itt tudtok szavazni.

Köszönöm a segítséget!




Orja leves

Visszakanyarodva a disznóölés témához kicsit, még van egy leves elmaradásom.
A Sertésnek nyaktól farig kivágott hátgerince húsostul az orja.
A leves titka, hogy nagyon lassan, sokáig kell főzni, hogy szépen gyöngyöző aranysárga levest kapjunk. A főzés időtartamát tekintve 3 órát javasolnék legalább. Zamatát a sertés gerincében található velő adja többek között.

Orja leves cérna metélttel és zöldségekkel

2013. március 11., hétfő

Gyümölcs torta

A hétvégén készült gyümölcs torta amit már rutinból csinálok. Ez az egyetlen süti amit fejből nyomok. A piskóta tészta receptjét nem csak, ehhez hanem sok már sütihez is felhasználom. Ilyen például a Somlói galuska, de van, hogy csak egyszerűen leöltjük pudinggal és friss gyümölccsel esszük. Igen egyszerű receptről beszélünk, ennek ellenére sikerült litániát csinálni belőle.

Gyümölcs torta

2013. március 8., péntek

Március

a szél
meg-megiramodó
nyegle kamasz
de a domboldalon mégis
barkaágat gombol a Nap

vidáman pörsen a kankalin
mint árokpartra szórt
sárga fillérek
szégyenlősen
pár gyémánt-rügy is kikacsint
mert a fák tövében krókuszokkal
szeretkeznek a méhek

lassan finom vibrálásba kezd
az ásító mező
és a horizont melegedő platniján
kormos hasú
felhő-pászkákat
sütöget a délután

2013. március 2., szombat

Két esti Vers

partszéli bokor
már szürkületbe karmol
az út vályúja séta-mederbe csal
hamiskás csend-ezüstből vert
szirmokat hullajt egy ág
borzas gallyakból árny-tapasszal
hízik a késő délutáni vályogfal
a szél is fordul és hűvösre vált

felzúg egy cserebogár-helikopter
radarján rajta sem vagyok
cél a gyümölcsös
irányítják halvány morze-csillagok
és ez az épp csak este
(hogy sötétbe bújjon meztelen teste)
egy mozdulattal a hegyek mögé pöccintette
a már alig-fényű bíborló Napot


***

méh röptével hímzett
virágmintás kertben
a cikázó szender
szirom-szoknya alá lesve
még a bódító virágport kereste
közben az űr
a sötétséget az ég lábosában
addig kevergette
míg a zuhanó Nap parázsló peremén
félrebillent
és a dombok kötényébe
ömlött az este

Tóth Roland