2011. október 19., szerda

Hosszú Leves

Ezt a levest biztosan kevesen ismerik, talán krumpli levesnek is nevezhetnénk. Ez egy családi recept. Csak abban az esetben készül ha valamilyen krumplis ételt készítek, például krumplis tésztát, gánicát, krumplis pogácsát.

Hozzávalók:
1 Nagy fej vöröshagyma
Őrölt piros paprika
Olaj

Bors
Krumpli lé és kevés krumpli
Szárított kenyér kocka
Tejföl

Elkészítése:
A felkockázott krumplit felteszem főni hosszú lével, kicsit sózom.
Kevés olajon a kockára vágott vöröshagymát jól lepirítom, majd hozzáadok 1-2 teáskanál pirospaprikát és rászűröm a főtt krumpli levét(nem kell mindet). 2 evőkanál krumplit kiveszek és durván összetörök, majd hozzáadom a leveshez. Forralom 1-2 percig, ízesítem sóval, borsal. Szárított kenyérkockával, kenyér szeletkékkel és tejföllel kínálom.
Hosszú Leves

2011. október 18., kedd

Tejfölös Gomba

A gombás dolgokat nálunk mindenki kedveli. A gombák kalória tartalma viszonylag alacsony, 100 g gombában kb. 20-40 kalória található, ezen kívül B és D vitamint is tartalmaz, érdemes rendszeresen fogyasztani.
Hozzávalók:
250 g Friss gomba (én csiperkét szoktam)
1 Nagyobb fej vöröshagyma
1 Gerezd fokhagyma
1 Babérlevél
Bors

Habaráshoz tejföl és 2 evőkanál liszt
Olaj
Őrölt fűszerpaprika

Elkészítése:
A vöröshagymát apró kockára vágom és kevés olajon üvegesre pirítom. Hozzáadok 2 teáskanál pirospaprikát, elkeverem, felöntöm 1,5 liter vízzel és mehet bele a felszeletelt gomba, fokhagyma, fűszerek. Forrástól számított 30 percig főzöm majd behabarom. Nokedlivel tálalom.
Tejfölös Gomba