2012. június 25., hétfő

Fűszernövényeim a Kertben

Sok főzőműsorban látni, hogy lelkesen tépkedik a friss, üde zöld fűszernövényeket a balkonládákból és adják, hozzá a finomabbnál-finomabb ételekhez. Én is régóta szerettem volna tépkedni a konyhaablakból a friss növényeket, de némelyikkel azért megszenvedtem mire kidugta a fejét a földből. :) A szupermarketekben nem mindig érdemes fűszernövényt vásárolni és kiültetni, mert nem lehet tudni, hogy hány hete élnek odabent napfény nélkül, a kiszoktatásuk pedig ebben a kánikulában nem egyszerű. A tépkedéssel pedig óvatosan, mert nem regenerálódnak egyhamar.
Pár szóban leírom a tapasztalataim.


Oregánó:

Évelő félcserje, gyökérzete tarackozó amit kordában kell tartani, mert szinte kiirthatatlan ha egyszer megered. A neten leírtak szerint nagyon igénytelen, ennek ellenére nekem alig akart kikelni a tápanyag-dús komposzttal kevert földbe. Fénykedvelő,nagy szárazság tűrő képessége miatt nyugodtan rakhatjuk közvetlen napfényre. A hideget jól tűri( erről még nincs tapasztalatom, de ha lesz megírom), de Én azért télre beültetem a házfal mellé, ott kevesebb eséllyel fagy el.



Majoranna:
Majoranna
Melegebb éghajlaton évelő növény, nálunk sajnos csak egynyári, már az 1-2 fokos talaj menti fagyokat sem tűri. Nagy fény és magas hőmérséklet igényű, nekem csak 20 °C felett kezdtek kikelni a magok, előtte nem érdemes vetni, mert nem kel ki( 3X vetettem újra). Fényigénye mellett nagy vízigényét is ki kell elégítenünk rendszeres öntözéssel, ráadásul pici hajszálgyökerei magasan a talaj felszínén helyezkednek el, így nagyon megsínyli ha akár egy öntözés is kimarad. Humuszban gazdag talajt kedvel, nagyon igényli a tápanyagot és a jó vízellátottságot. Balkonládában jól megél.


Kakukkfű:
Kakukkfű
Szintén magas hőigényű évelő növény, a tűző napot kedveli igazán.A piacról szereztem be palántát, de magról is kikel. A több éves növény szárazságtűrő hosszú karó gyökere miatt, de a fiatalok rendszeres öntözést igényelnek. Sziklakertben jól tartható, mutatós virágokat hoz. A hosszan tartó kemény fagyokat nem szereti, ezért érdemes ezt is beültetni házfal mellé vagy átteleltetni 10-20°C közti hőmérsékleten. Csirkecombhoz isteni! :)


 Rozmaring:
Rozmaring
A piacon vettem szintén a palántát, mert nem keltek ki a magok(valószínű a csekély csírázóképességű magjai miatt). Évelő növény, de a fagyokat rosszul viseli így érdemes házfal mellé beültetni télre. Gyógyfürdőknél sokszor látok a télen is használatos termál medencék közelében hatalmas rozmaring és levendula bokrokat. 30°C-os víz mellett könnyű kihúzni a fagyokat, irigylem őket. :) Jól tűri a szárazságot, és bírja a tűző napot is.



Bazsalikom:
Bazsalikom
Állíthatom, hogy bazsalikom témában már nagyon otthon vagyok, ezzel még nem vallottam kudarcot.
Ha sikerélményre vágysz a fűszernövények termesztésében mindenképp ezzel kezd!
Egynyári növény, már próbálkoztam a lila színű fajtájával is, az is gyönyörűen kikelt, mutatós kemény levelei vannak. Érdemes kipalántázni, mert hatalmas gyönyörű leveleket hoz a szabad földbe. Vetését érdemes 20°C felett kezdeni, akkor tud igazán csírázni. Rendkívül melegigényes, magas tápanyag és vízigényű.

Borsmenta:
Menta
Évelő növény, tarackol ezért lehetetlenség kiirtani, célszerű akár cserepestől a földbe ültetni, és rendszeresen visszavágni. Szélsőségeket jól tűri, a fagyokat és a tűző napot is elviseli. Elég vízigényes faj, célszerű rendszeresen öntözni. Kevés a csíraképes magja, így célszerűbb tőről szaporítani. Bodza szörphöz, vagy citromos vízhez nagyon frissítő nyáron!





Citromfű:
Szintén tarackos növény, ha egyszer megered lehetetlenség kiirtani. Rendszeres "kontrollt" igényel.
A fagyokat kevésbé bírja mint a menta, de azért ezt sem kell félteni. Erősen fényigényes, jól tűri a szárazságot. Nekem ez még beszerzés alatt van :)

Cukornövény(Stevia):
Ez a növény is beszerzés alatt van, nem rég kaptam információt, hogy a mi piacunkon is kapható, úgyhogy amint lesz időm felkutatom a forrást és beszerzek egy ilyent, mert nagyon sok jót hallottam róla. :) Egyenlőre tapasztalatom még nincs, de amint lesz megosztom veletek!

A Növényeket támadó betegségekről nincs nagyon tapasztalatom, magas illóolaj tartalmuk miatt szerintem nem nagyon szükséges őket permetezni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése