2013. február 18., hétfő

Disznóölés összefoglaló

Sajnos csak most tudom összefoglalni a disznóölés történetét ugyanis a mókuskerék 3-as fokozatba kapcsolt az elmúlt hetekben és ez által sem időm, sem kedvem nem volt írni. Remélem még pontosan feltudom idézni az eseményeket így majd egy hónap elteltével. A tervezett menüből pár részlet nem került megvalósításra, de igazából megvoltunk nélküle és örülök, hogy nem vállaltam túl a főzéssel kapcsolatos dolgokat, mert így is akadt munka a feldolgozásban. Viszont egy valamit nagyon bánok, mégpedig hogy nem én töltöttem be a "fényképész" szerepét, ebből kifolyólag az ételekről nagy bánatomra nem készültek képek. :(

Viszont az eredménytermékekről és a feldolgozásról igen.

Kezdeném azért az elején...

Bor, pálinka, tea...mi más szükséges?


Reggel 6-kor külön utakon kezdtünk a párommal, Ő elment Édesapámmal a disznóért, én pedig begyűjtöttem a családot és a barátokat, mire visszaértem mindenkivel egy pálinkát követően elkezdődött a malacka perzselése, mert hogy már a beszerzés helyszínén életét vesztette.Azért puszta bosszúból "betüsszentett" a kocsiba....

Aztán mindenféle sika-mika feladatok következtek lapáttal, gyökérkefével és hasonló eszközökkel, míg végül a disznó megtisztult és fellógathattuk a rénfára.

Disznók vére folyjon patakokban...
Miután fellógattuk az állatot a hasán "megcsászármetszettük" és kipakoltuk a szükséges és szükségtelen részeket. Végre neki láttam a reggeli elkészítésének, ami sült fokhagymás máj volt. Meg kell hagyni, hogy fényévekkel jobb íze van a frissen kivett májnak, mint a boltban vásároltnak.

A Császármetszést és a belsőségek eltávolítását követően bensőséges viszonyba kerültünk az áldozattal. Ezt a helyzetet kihasználva egy jól irányzott kanyarintással az áldozat fejét leválasztottuk testétől.



A fejet felöntöttük hideg vízzel és egy ideig ott pihent, miközben kutya nevelés eszközévé is vált.

Mindent a szemnek Riddick... :)
Visszatérve a fej nélküli testhez a gerinc oszlop mentén egy sebészi pontosságú metszést ejtettünk (ugyan itt plasztikai műtétet vállalunk) és elfeleztük a malackát egy fűrész segítségével.



Ha jól emlékszem itt technikai szünet következett a reggeli elfogyasztásáig. A hidegre való tekintettel egy-egy pálinka is lecsúszott.
Ezt követően mindenféle boncolások és szortírozások következtek.



Kolbász hús, mélyhűtőbe hús, zsír és ebédnek hús...
Egy idő után szépen elfogyott a husi a rénfáról...



Miután szétbontottuk a malackát megkezdődtek a feldolgozással kapcsolatos munkálatok, valamint lezacskóztuk a konyhakész dolgokat. A második technikai szünetet a zacskózást követően iktattuk be ebéd céljából. Sült húsokat készítettem egyszerűen sóval, borssal, fokhagymával. Főtt burgonyával ettük.
A bal oldal megy a hűtőbe, a jobb a sózóba, majd a füstre


A véresebb húsok,valamint a bőrke, nyelv és a disznó feje ment a katlanba, ebből lett hurkába és disznósajtba való főtt husi, majd csontozás után le lett darálva. A húslé az úgynevezett abáló lé, vagy felénk csak aba lé-nek is hívják. Miután a húsok belefőttek leszűrtük és a rizs főzéshez kimértük a megfelelő mennyiséget (rizs:aba lé, 1:2). Van aki lezacskózza az aba levet kimért adagokba a hétköznapi rizsfőzéshez is, nekem nem volt kedvem ezzel is bíbelődni. Nagyon jó ízt ad a rizsnek, és jó ragadós lesz tőle egyébként. :)


Szóval a hurkához zsírban sült hagyma, vér, abált húsok és bőrke darálva, só, bors, rizs, majoránna szükséges. Gyakorlatilag töltéskor csak a vér ami nyers, viszont a hurkát töltés után sima vízben megfőzzük, kiszedjük majd hűlésig egy asztalon pihennek. A sütőben már csak egy kevés zsiradékban kell megsütni/pirítani.


A disznósajthoz (felénk svártli) hasonlóan a hurkához főtt hús, bőrke, főtt nyelv, só, bors szükséges, a különbség, hogy a húst nem daráljuk le hanem durvára végjuk. A gyomorba töltést követően a gyomor száját bevarrjuk vastag cérnával és szintén kifőzzük sima vízbe még a hurka előtt. Miután ez megtörtént egy tálcára tettük és egy másik tálca, valamint egy nehezék segítségével lepréseltük. Reggelig hűlni és laposodni hagytuk.
 

A kolbász hús összetételéről sajnos nem tudok pontosan nyilatkozni, viszont van képem hozzá. :)
Egyébként "félkövér" húsként szokták emlegetni, tehát nem túl száraz és nem is túl zsíros, olyan pont jó.

Itt épp lételeníteni próbáltuk :)

Kolbász hús aprítása, majd darálása
A kolbász összetevői a már említett kolbász hús, fokhagyma, pirospaprika, só, bors. Az alapos gyúrást követően lehet is tölteni. Töltés közben a hurkát és a kolbászt is egy tűvel bökdösni kell, hogy a töltőből kinyomott levegő távozni tudjon. Hurkánál kicsit óvatosabban kell csinálni, mert a töltelék folyékonyabb, valamint főzés közben hajlamos lehet kifakadni a szurkálás helyén.



A kolbászt frissen sütve is fogyasztjuk, ilyenkor a hurkával ellentétben egy dl vizet is kell önteni alá és némi zsiradékot tenni. Mi csak vacsorára készítettünk sült kolbászt, a többi kolbász ment a füstre, majd 3 nap pihenő után a mélyhűtőbe, hogy ne száradjon ki nagyon.


Azt gondolom sikerült elég részletesen leírnom a történteket, pár apróságtól eltekintve (háj felhasználás, zsír sütés pl.) Fontos még elmondanom, hogy a húsok nem kerültek be azonnal a mélyhűtőbe, csak másnap délután bizonyos hullamerevség mizéria miatt ez az egészséges eljárás, meg kell várni amíg maguktól teljesen kihűlnek. A garázsban pihentek kb. 0°C hőmérsékleten.

Az eredménytermékekről részletesebben később...illetve a facebook oldalon a képek már megtekinthetők :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése