2013. május 3., péntek

Bodza és Akác szörp


Bodza és akác virág szörp készült. Bodza virágot lehet még szedni, akácot már nem biztos, valószínű a sok esőtől lerohadt már a fáról. A karamelltől szép színe lesz.

Bodza szörp készülőben



Hozzávalók:

7l víz
10 dkg citromsav
5 kg cukor
1 púpos kk Na-benzoát

30 db bodzavirág és 30 db akác virág

Elkészítés:

Fél kiló cukrot karamelizálni kezdtem egy 15 literes fazékba folyamatos kevergetés mellett, akkor jó ha a cukor teljesen folyós és aranybarna színű lesz. Amikor elkészült felöntöttem vízzel és hozzáadtam a többi cukrot, citromsavat és Na-benzoátot. Ha feloldódott az összes cukor, lezártam alatta a tüzet és megvártam még kihűl. A virágokról eltávolítottam a szárakat és alaposan megmostam őket.
A kihűlt levet két edénybe töltöttem szét, az egyikbe akác virágot, a másikba bodza virágot áztattam. 1-1 citromot felkarikáztam és a szörpökbe tettem, ezen kívül ízesíthető mentával és citromfűvel is.
3-4 napig állni hagytam és többször átkevertem, majd forró, Na-benzoátos vízzel átöblített(1 böge forró vízbe 1 tk. Na-benzoát, ha kihűl mikróval megmelegítem és újra felhasználom) üvegekbe töltöttem.

1 megjegyzés:

  1. 6 liter viz, 1 zacsi citromsav, 4 kg cukor, 1kk Na-benzoat es belefer a nagy piros lábosunkba

    VálaszTörlés