Bodza és akác virág szörp készült. Bodza virágot lehet még szedni, akácot már nem biztos, valószínű a sok esőtől lerohadt már a fáról. A karamelltől szép színe lesz.
Bodza szörp készülőben |
Hozzávalók:
7l víz
7l víz
10 dkg citromsav
5 kg cukor
1 púpos kk Na-benzoát
30 db bodzavirág és 30 db akác virág
Elkészítés:
Fél kiló cukrot karamelizálni kezdtem egy 15 literes fazékba
folyamatos kevergetés mellett, akkor jó ha a cukor teljesen folyós és
aranybarna színű lesz. Amikor elkészült felöntöttem vízzel és hozzáadtam a
többi cukrot, citromsavat és Na-benzoátot. Ha feloldódott az összes cukor,
lezártam alatta a tüzet és megvártam még kihűl. A virágokról
eltávolítottam a szárakat és alaposan megmostam őket.
A kihűlt levet két edénybe töltöttem szét, az egyikbe
akác virágot, a másikba bodza virágot áztattam. 1-1 citromot felkarikáztam és a
szörpökbe tettem, ezen kívül ízesíthető mentával és citromfűvel is.
3-4 napig állni hagytam és többször átkevertem, majd
forró, Na-benzoátos vízzel átöblített(1 böge forró vízbe 1 tk. Na-benzoát, ha
kihűl mikróval megmelegítem és újra felhasználom) üvegekbe töltöttem.
6 liter viz, 1 zacsi citromsav, 4 kg cukor, 1kk Na-benzoat es belefer a nagy piros lábosunkba
VálaszTörlés