2013. június 4., kedd

Cukor karamellizálása, de tényleg

A bodza és akác szörpökhöz kellett egy kis karamellt legyártani, a színe és az ízhatás miatt ezért lefotóztam a folyamatot.

Hozzávalók:

1/2 kg cukor

Amennyiben lágyítani, vagy folyósítani szeretnénk, mert sütemény tetejére készül egy kis vajjal vagy margarinnal lehet valamelyest változtatni az állagán.

Elkészítése:

A cukrot egy zománcozott edénybe öntöm és lassú tűzön elkezdem melegíteni folyamatos kevergetés mellett.




Egy idő után a cukor olvadni kezd és kis karamell rögök keletkeznek.


Aztán egyre nagyobb arányban lesz jelen a karamell és jól láthatóan elkezd folyékonnyá válni. Ilyenkor már eléggé tapad az edényhez.


Folyamatos kevergetés mellett nem fog odaégni, de itt már teljes figyelmet igényel.


Egy idő után az összes cukorrög eltűnik és gyönyörű színű karamellt kapunk. Ezt a karamellt használhatjuk grillázs készítéséhez, sütikhez, szörpökhöz stb. Jelen esetben szörphöz készült, ezért fel kellett önteni vízzel.


A karamellt felöntöttem fél liter hideg vízzel. Ez némi ijesztő hanghatással és sok gőzzel jár, valamint az egész karamell megkeményedik és a vízben fog úszkálni. Ilyenkor csak tovább kell melegíteni és perceken belül felolvad a vízben. A karamellás tej ugyan így készül, csak tejjel öntjük fel. Állítólag a karamell jó köhögésre.


A végeredmény szép színű finom illatú karamellás víz. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése