2013. október 10., csütörtök

Káposztás dudak

Káposztás bélesnek is nevezett remekmű, amelynek tésztájába akár lekvárt is tölthetünk káposzta helyett. Na de mi inkább szeretjük a káposztás terméket. Jelen recept ipari mennyiség előállítására alkalmas, így házi felhasználásra kéretik leosztani a kívánt mennyiség eléréséhez. Kb. 10-14 fő fogyasztotta el a lenti mennyiséget. Finom volt és nem érte meg a másnapot. És a fiuk csinálták, mert nálunk ők is nagyon ügyesek a konyhában. Illetve ez nem is egészen a konyhában készült, de ez részlet kérdés. :)

Káposztás dudak


Hozzávalók:

Tészta:
2 kg lizszt
1 nagy tejföl
3 kocka margarin
5 tojasfehérje
3 tojás sárgaja + 2 a tészta kenéséhez sütés előtt
1 friss élesztő
1 ek cukor
só ~ 3-5 ek.
2dl tej

Káposztás töltelék:
1,5 kg káposzta
olaj

bors

Elkészítése:

Egy pohárba langyosra melegítettünk a 2 dl tejet, hozzáadtunk 1 ek. lisztet, 1 ek. cukrot, belemorzsoltuk a friss élesztőt, összekevertük és hagytuk kicsit futni. A többi hozzávalót egy nagy tálban nagyjából összekevertük. Miután az élesztőnk életre kelt beleöntöttük a nagy tálunkba és az egészet alaposan összedolgoztuk egy szép sima, homogén tésztává. A tésztát a tálba hagytuk, tetejét meglisztezve és letakarva hagytuk állni 1-1,5 órát. A tészta kelése közben elkészítettük a káposztát a következő módon:
A káposztát felkockáztuk és egy nagy lábosba olajjal, sóval pirítani kezdtük. Miután összeesett kicsit ment rá bors is és tovább pirítottuk, amíg el nem készült :D. Miután a tészta kimászott a tálból, újra átgyúrtuk és 4 rész részre osztottuk a könnyebb munka érdekében. Ezt a mozzanatot követően elkezdődtek a nyújtási munkálatok és a tészta megtöltése káposztával.

A sütőt is bekapcsoltuk 200°C-ra légkeveréssel. A tepsit nem kell kivajazni, mert a tésztában annyi a vaj, hogy ihaj, esetleg sütőpapírt lehet beletenni a könnyebb mosogatás érdekében. A tésztákat a töltést követőn felszeltük a kívánt méretre, mintáztuk tésztával és megkentük tojással majd ment a sütőbe kb. 40 percre, amíg szép barna lett.






Lekváros részleg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése