2012. augusztus 28., kedd

Paradicsomok

Most, hogy végre van kertem a legnagyobb hangsúlyt a paradicsom kapta. Palántáztam tavasszal balkon paradicsomokat piros és sárga színben, befőző paradicsomot (ami ronda, de finom) és fekete paradicsomot. Habár van direkt befőzésre való paradicsomom, az idei első befőzésnél vegyítettem mindent. Elképzelhető, hogy jövőre csak fekete paradicsom lesz a kertben, mert ez jött be a legjobban ízre, valamint kicsit tudatosabban fogok vetegetni, mert idén inkább a káosz jellemezte a kertképet.

A fekete paradicsomot egy vadparadicsom fajtából keresztezéssel hozták létre. Én nem vártam meg míg teljesen befeketednek(bár inkább sötét barnák éretten), még előtte leszedtem őket, mert teljesen feketén/sötét barnán már elég puhára érnek, viszont akkor a legédesebbek. Érdekes, hogy mennyivel zamatosabb a többi paradicsomnál, inkább húsos, kevésbé lédús ezért is gondolom, hogy ketchup illetve szósz befőzésére inkább alkalmas.


Fekete paradicsom
A befőző paradicsom talán a legrégebbi, imádom az illatát. Ez az az illat amit a szupermarketekben sosem érezhetünk a paradicsomok közelében, viszont a kertben, ez az egyik alap illat. Az igazi befőző paradicsom mindenféle formát felvesz, girbegurba, göcsörtös, nyomott. Paradicsom lének a legalkalmasabb, ez a fekete paradicsommal ellentétben inkább leveses mint húsos és sok magja is van.
Befőző paradicsom
A balkon paradicsomok nagyon mutatósak balkon ládában virág helyett is főleg ha felváltva ültetjük őket(egy piros, egy sárga), nem nőnek nagyra, kb. a 20 cm magasságot érik el. Lehetséges, hogy a muskátlikat majd felváltják a paradicsomok a balkonládáimba. Idén szabad földbe lettek ültetve, bőséges termést hoztak ugyan, viszont mostanra kezdik feladni a harcot a szárazsággal szemben.  Ebből a szempontból kényesebbek a másik kettőnél, lehetséges, hogy azért mert őket nem a prérire találták ki.
Sárga balkon paradicsom

Piros balkon paradicsom

Jövőre odafigyelek mit mi mellé vetek. Állítólag ha a paradicsom tövébe bazsalikomot palántázunk, a paradicsomtól 20%-al több termést várhatunk. Ezen kívül oregánót  és büdöskét is érdemes a környékre ültetni.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése