2012. augusztus 27., hétfő

Rizs készítés

Izgalmas téma. Volt egy időszak amikor gyors rizzsel próbálkoztam, de nem szerettem mert íztelen lett, vizes maradt, kemény maradt, szét égette a kezemet amikor megpróbáltam a zacsijából kipréselni a vizet stb... Na azóta már nem bajlódok vele. Megveszem a boltban a kilós "B" rizst és nem problémázok, mindig jól sikerül, gazdaságosabb is! Az arányok nagyon fontosak, ezért szükségünk lesz egy szimpatikus bögrére, az lesz az etalon amellyel mérni fogunk. 1 bögre száraz rizs 2 főre bőven elég, mert főzés után a rizs körülbelül duplájára dagad! Nem mellékesen a tarhonya készítés menete ugyan ez csak tarhonyával! :)

Szükséges eszközök:

1 szimpatikus bögre
1 lábos vagy fazék amelyen semmi műanyag nincs ugyanis a sütőbe fog kerülni
a láboshoz/fazékhoz passzoló fedő amin szintén nincs műanyag rész, ennek hiányában alufólia
vízforraló vagy külön kis lábosba is forralhatunk vizet

Hozzávalók:

1 bögre rizs
2 bögre víz
kevés só
1 kis fej vöröshagyma (az íze miatt, de akár fokhagyma vagy friss fűszerek is lehetnek)
olíva vagy napraforgó olaj

Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 180 °C -200 °C légkeverés nélkül. Felrakok forralni 2 bögre vizet külön lábasba vagy vízforralóba.
Rizs pirítás
A bögre rizst egy kevés olaj és a tisztított egész hagyma társaságában elkezdem  pirítani, addig amíg a rizsszemek többsége kifehéredik. Ha sok már a hófehér színű rizs, esetleg már barnulni szeretnének, akkor hozzáöntöm a 2 bögre forró vizet (csúnya hangja lesz, és munkavédelmi szempontból nem egy biztonságos eljárás, de ha vigyázol semmi baj nem lesz), megkeverem, megsózom és mehet is be a sütőbe lefedve fedővel vagy alufóliával. Utóbbinál célszerű konyharuha segítségével rásimítani a lábos szélére, mert elég meleg tud lenni! 15 perc után meg kell nézni és ha jó kivenni, ha nem visszatenni még 5 percre. Nekem 15 perc után jó szokott lenni, de már előfordult, hogy nem melegedett be a sütő rendesen és kicsit vizes maradt, olyankor keverni kell rajta egyet és mehet vissza kicsit még.

Rizi-bizi illetve kukoricás rizs esetében a víz előtt célszerű hozzáadni a fagyasztott zöldségeket és addig keverni amíg felolvadnak. Friss fűszernövényeket szerintem célszerű a legvégén beleforgatni csak.

Ha belejön az ember megy, mint a karikacsapás!És ez nem zsákba macska, az arányokon múlik minden! 1 adag rizs, 2 adag víz és fontos, hogy a víz és a sütő forró legyen, különben sosem készül el!

Több főre értelem szerűen növeljük az arányokat (és a lábos méretét ha kell).

2 főre 1 bögre rizs, 2 bögre víz
4 főre 2 bögre rizs, 4 bögre víz és így tovább...

Sok sikert!:)
Főtt rizs


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése