2012. december 13., csütörtök

Sült kolbász

Mély felháborodást kelt bennem, hogy manapság a hentesnél beszerezhető kolbásznak elnevezett húsipari készítmény inkább főzőkolbász szerű melléktermékekből készült dolog. Mi minden télen töltünk kolbászt, a hentesnél lehet a hidegek beköszöntével kapni kolbászhúst, ebből készül a házi kolbász(természetesen fűszerezve, jól összedolgozva) szintén a hentesnél kapható bélbe töltve. Kb. 15 kg húsból készült kolbász elég húsvétig.

A betöltött kolbász egy részét nyersen lefagyasztjuk amely majd később a sült kolbász szerepét tölti be, a másik részét apukám felfüstöli, majd felakasztgatjuk a spájzba, később átkerül a padlásra vagy szintén a mélyhűtőbe. Mondjuk általában a spájzon nem jut túl a két említett helyiségbe, mert elfogy. Egy jó kis vajas-házi füstölt kolbászos-savanyú uborkás szendvicsnél nincs is jobb reggeli :).



Kolbászhús recept most nem lesz, de egyszer ígérem az is felkerül. :)

Viszont, a kolbász sütés egyszerű folyamatát néhány mondatban összegezném.

A kolbászt némi zsiradékkal (sertés zsír a legjobb, de ha nincs megteszi a napraforgó olaj) és 1 dl vízzel betesszük a sütőbe 180°C -os hőmérsékleten sütni. (és ha megsült kivesszük...:)) Kb. 3/4 - 1 órát sütjük, közben néha egy tűvel megböködjük. Fehér kenyérrel, mustárral és erős paprikával a legjobb szerintem.

Illusztrálnám is pár képpel...

Az alapanyag
Sült kolbász



...és a már említett vajas, házi füstölt kolbászos, savanyú uborkás szendvics


1 megjegyzés:

  1. Hú, már csorog a nyálam, pedig késő van:) Nagyon örülnék, ha feltennéd a receptet, mert hétvégén mi is kolbászt szeretnénk készíteni. Többfélét, magyarosat mindenképpen, mert itt nálunk az nincs. Csirkéset is szeretnék, majd meglátjuk. Kolbászbél, töltő már adva van, hús és idő talán hétvégén lesz. A kis füstölőm is készül már, nagyon be vagyok indulva:)Több receptet is kinéztem, de kíváncsi lennék a tiédre is, köszi:)

    VálaszTörlés