Hozzávalók:
Tésztához: (4 db 30 dkg-s tészta lesz belőle)
300 g finomliszt
300 g rétesliszt
1 kk só
20 dkg sütőmargarin
2 dl tej
8-10 dkg cukor
20 g élesztő
2 tojás sárgája1 evőkanál vaj vagy zsír
+ 1 tojás a kenéshez
Töltelékekhez:
Úgy ideális ha egyforma mennyiségű a tészta és a töltelék!Tehát egy 30 dkg-s tésztához 30 dkg töltelék kell.A töltelék elkészítése ugyan az csak a mákban és a dióban különbözik.2 diósom és 2 mákosom lett.
Ennyi tésztához Én így csináltam:
45 dkg darált dió és 45 dkg darált mák (természetesen külön edényekbe)
15-15 dkg zsemlemorzsa
6 dl tej
20 dkg cukor
1 citrom héja reszelve
Elkészítés:
A 2dl tejhez hozzáöntöm a cukrot,kicsit feloldom benne,meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom. A sütőmargarint kockákra vágom, meglangyosítom mikróba és berakom a kenyérsütő üstjébe a többi hozzávalóval dagasztás programra.Ha vége a dagasztásnak ,most nem kelesztem meg az üstbe hanem kiveszem,4 egyenlő részre osztom,letakarom és 20 percet pihentetem.
Közben összeállítom a töltelékeket.A dióhoz és a mákhoz is hozzáadok 15-15 dkg morzsát.A tejet felrakom egy lábosba a cukorral és felforralom,a citromhéjat is bele lehet reszelni.Ha felforrt felét a mákhoz,felét pedig a dióhoz öntöm és jól elkeverem.Melegen nem szabad betölteni, meg kell várni amíg kihűl.
A tésztákat kinyújtom téglalap alakúra és beletöltöm a töltelékeket ha kihűltek.Feltekerem őket és egy tálcára rakom,megkenem egy tojás sárgájával,majd 2 óra elteltével egy fehérjével is. Sütés előtt végig kell böködni őket egy hurkapálcával vagy húsvillával ,hogy ne repedjenek ki. Egy éjszakát a hűtőben pihennek (kamra vagy hasonló jobb lenne ,de nekem olyan nincs:( ) ,másnap reggel 180 fokon légkeveréssel 20-40 perc alatt megsütöm őket.
Bejgli |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése