2012. szeptember 15., szombat

Őszibarackos piskóta

 A Piskótám receptje egy nagyon nagyon régi szakácskönyvből származik, annyi különbséggel, hogy én víz helyett tejet öntök hozzá. Az őszibarackokat leforráztam így könnyen lejött a héjuk. Bármilyen idénygyümölcsből megvalósítható a recept. Sütőpor hozzáadása fakultatív, most sikerült annyira keményre felverni a tojáshabot, hogy szerintem nem is kellett volna bele.

Hozzávalók:

15 dkg cukor
20 dkg liszt (15dkg finom liszt, 5dkg rétes liszt)
2 kk sütőpor
2 zacsi vaníliás cukor
4 tojás kettéválasztva
1,5 dl tej

4 nagy szem őszibarack kockára vágva

kevés vaj és liszt a formánkhoz

Elkészítése:

A liszteket összekeverem a sütőporral. A tojások sárgáit, a cukrot, fél dl tejet és a vaníliás cukrot habosra keverem robotgéppel, amíg rendesen kifehéredik és olyan krémesebb állagot kezd felvenni, ez egy 2-3 perc robotgépezés után következik be. Ha sikerült elérni a krémes állagot akkor folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztes keverékünket és a tejet is. Ha az összes tejet és lisztet hozzáadtuk keverjük még egy percig és kész is. A habverőket elmossuk, eltöröljük és áttérünk a tojásfehérjére. Egy csipet cukor hozzáadásával nagyon kemény habbá verjük (2-3 perc).

Tojás fehérje hab
Ha kész a hab, óvatosan egy spatula segítségével egybeforgatjuk a tojássárgájás krémünkkel. Nem kell teljesen homogénre eldolgozni, nem baj ha marad egy két nagyobb fehérjedarab.
Egybe öntöm és összeforgatom őket

Kivajazok és kilisztezek egy tepsit vagy egy tortaformát, fele masszát beleöntöm és fele adag barackkal megrakom.
Formába öntöm

Hozzáöntöm a maradék masszát és a tetejét is beborítom barackkal.

200°C-os sütőben 30-40 perc alatt megsül. A sütőajtót nem érdemes nyitogatni 20 percig, mert a tészta összeeshet. :) A végén tűpróbával ellenőrzöm hogy megsült a belseje. Érdemes két részletben, vagy egy nagyobb tepsiben/formában sütni, mert a sütési idő lerövidülhet.

Kész piskóta

Őszibarackos piskóta

Ez pedig a 100. közzétett bejegyzésem volt! :)
A facebookos játékom holnap délután 2-kor lezárul!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése