Egy nagyon jó megfogalmazást találtam a Terebessen a csatni meghatározására.
Íme:
"Édes,
de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres és gyakran égetően csípős,
de nem ételízesítő, ám túl tömény ahhoz is, hogy köretként, főzelékként egyszerre
nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőle. Nem olyan híg, mint egy mártás; darabos,
nem pedig krémszerű, mint egy püré. Zöldségből-gyümölcsből főzik, ecettel-cukorral
tartósítják, inkább elteszik, mint frissen tálalják. Hidegen szokták fogyasztani.
Indiai eredetű, de az angolszász világ régen a magáévá tette, és egyre terjed
tovább. Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával,
de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni.
Érdemes kísérletezni!
A magyar konyhába is beilleszthető: vadhúsok mellé áfonya helyett, főtt marha és egyéb leveshúsok mellé torma, mustár, paradicsomszósz helyett. Bármikor feladható saláták, savanyúságok, kompótok, a megszokott mártások helyett. Kiegészítheti a hideg vagy meleg előételeket."
A magyar konyhába is beilleszthető: vadhúsok mellé áfonya helyett, főtt marha és egyéb leveshúsok mellé torma, mustár, paradicsomszósz helyett. Bármikor feladható saláták, savanyúságok, kompótok, a megszokott mártások helyett. Kiegészítheti a hideg vagy meleg előételeket."
A lényeg, hogy most már bátran fogok csatnit készíteni. :)
Barackos csatni |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése