2010. október 17., vasárnap

Lencse főzelék

A lencsét előtte este célszerű beáztatni vízbe, így gyorsabban megfő. Reggelre kétszeresére dagad úgyhogy jó nagy edénybe kell tenni.

Hozzávalók:

250g lencse (szárazon ennyi a súlya)
2 evőkanál cukor
2 evőkanál ecet
ha van, maradék szalonna bőrke, füstölt hús darabok, vagy szalonna
1 kis hagyma
1 szál sárgarépa
delikát

1 közepes babér levél
kis kanál őrölt piros paprika
habarás

Elkészítés:

Megpucolom a répát és 4-5 darabba vágom, a hagymát is megtisztítom és felaprítom.
A kockázott hagymát egy kevés olajban üvegesre pirítom, hozzáadom a bőrkét, szalonnát vagy füstölt húst és egy kicsit még hagyom egybe sülni. 1 kiskanál pirospaprika hozzáadása után felöntöm kb. 2 liter vízzel, hozzá rakom a lencsét, a cukrot, ecetet, sózom, esetleg húsleves kockát is lehet hozzá adni és babérlevelet. Időnként megkeverem, mert a lencse hajlamos letapadni az edény aljára.
A cukrot lehet külön karamellizálni  egy edényben és úgy hozzá önteni. Én egyszer próbáltam és szerintem ugyan olyan íze van, mint ha csak hozzá rakom anélkül. Első forrástól számított egy-két órán át főzzöm, majd ha megfőttek a lencsék behabarom tejfölösen. Feltétként virslit, fasírozottat vagy főzőkolbászt kínálok mellé.

Lencse főzelék




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése