2010. október 27., szerda

Májas batyu

Leveles tésztából sok mindent készítettem már,ilyent még nem,de az eredmény nagyon jól sikerült:).Valami hasonlót egyszer húsosból is fogok készíteni.

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (fagyasztott)
1 tojás

Töltelékhez:
1/2 kg csirke máj
1/2 paradicsom
1 nagy vöröshagyma
1 kiskanál majoranna
1/2 kiskanál kakukkfű
6 szem egész kömény
1 db babérlevél
1 kiskanál szárított petrezselyem vagy ennek megfelelő mennyiségű friss
1 nagy fokhagyma
5 szórás őrölt fekete bors

1 kiskanál delikát

Öntet:
Friss kapor
1 nagy tejföl

Elkészítés:
A leveles tésztát célszerű előző este áttenni a mélyhűtőből a rendesbe ,így amire kell kiolvad.A májról eltávolítom a hártyákat,megmosom és felszeletelem apró csíkokra.A paradicsomot felszeletelem.
A hagymát kicsi kockákra vágom és elkezdem pirítani egy kevés olajban.Ha üvegesre pirult hozzá adom a kis csíkokra szeletelt májat és 5 percig kevergetés mellett sütöm.Ezt követően a fokhagyma kivételével hozzá adom a fűszereket és a paradicsomot.További 10 percig sütöm(amíg megpirul kicsit) és ha leveszem a tűzről rányomom a fokhagymát és elkeverem.
A leveles tésztát kinyújtom és 12 egyenlő kockára vágom.1 batyuhoz 2 kocka kell majd vagy muffin sütő formába is csinálhatjátok akkor 1 is elég,de kisebbek lesznek.Egyszerre két kockát veszek magam elé,mindkettő szélét megkenem felvert tojással,majd tetszőleges mennyiségű májat halmozok bele az egyikbe,a másikat a májas tetejére fordítom tojással lefelé.Egy villával a széleit lenyomkodom és a tetejét két helyen megbököm ,hogy a gőz távozni tudjon majd.Megcsinálom ezt az összes tésztával és a végén a maradék tojással megkenem a tetejüket.
Előmelegített sütőbe 180 fokon kb. 30-40 percet sütöm míg aranybarna lesz a teteje.
Kapros tejfölös öntettel tálalom,aki nem szereti a kaprot annak javaslom a fokhagymás tejfölös öntetet.
Természetesen öntet nélkül is fogyasztható,én úgy egy kicsit száraznak találom.
Májas batyu (kocka)
Májas batyu (muffin forma)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése